IJsvereniging verdient taart
27 February 2018
Aangepaste openingstijden 4 mei
30 April 2018

Op zaterdag 3 maart start de nieuwe expositie met gebruikszilver uit de collectie van verzamelaar Jan Anderson van Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen. Met zilver kon je vooral in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw laten zien hoe welvarend je was. Het begon met een zilveren cassette, die al snel gevolgd werd door luxe artikelen als druivenscharen, mergboren, kaasduimen, pepermunt- en loddereindoosjes en naaigerei. De heren maakten mooie sier met hun tabakspot, het pijpenkomfoor, de snuifdoos en alles wat met roken te maken had.

Een bijzonder onderdeel vormt de collectie sieraden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervaardigd van zilveren munten. Toen het zilvergeld moest worden ingeleverd bij de bezetter werden er heel wat achtergehouden, ook vanwege de beeltenis van de geliefde Koningin Wilhelmina.

Beneden in de entree start tegelijkertijd een mini-expositie van Jantine Kreeft, die zich al jaren bekwaamt in de kalligrafie. Zij combineert deze kunst van het schoonschrijven met cartonnage en toont daar eveneens mooie exemplaren van.

Er zullen geregeld activiteiten plaatsvinden in het museum. Zo zal juwelier Nederlof enkele zaterdagmiddagen in de werkplaats met zilver komen werken. Ook Jantine komt een keer haar werk toelichten. Zie de website voor de actualiteiten.

Tot 30 juni hebben belangstellenden de kans om de exposities te bekijken op de zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur in museum De Timmerwerf, Hoofdstraat 63 in De Lier, www.museumdetimmerwerf.nl.